Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Louis Theroux som första kamerateam från etablerad media fick vara med på America Firsts konferens förra året. Foto: Louis Theroux: Det förbjudna USA

Så normaliseras högerextrem propaganda på nätet: ”Förkläds som humor”

Uppdaterad
Publicerad

I rörelsen America First finns flera framträdande röster som använder humor och ironi för att sprida hatiska, sexistiska och antisemitiska budskap, vilket skildras i en ny dokumentärserie.

Samma beteende återfinns enligt forskare även i svensk extremhöger.  

Fem personer kopplade till America First-rörelsen greps förra veckan eftersom de ska ha medverkat i stormningen av Capitolium den 6 januari 2021. Louis Theroux är en av få journalister som fått inblick i rörelsen inifrån, vilket skildras i den brittiska dokumentärserien ”Det förbjudna USA”. 

I dokumentären möter han rörelsens frontman Nick Fuentes, 24, vars streamade program bannlysts från flera plattformar. Förklätt som humor och ironi sprids rasistiska, homofobiska, sexistiska budskap på internet.

– Vi har sett att högerextrema idéer normaliseras i högre grad och att högerextrem retorik blir mer mainstream. Grupper som America First använder sig till exempel av gaming-världen för att nå ut till fler med sina idéer och för att locka anhängare, säger Hannah Pollack Sarnecki, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. 

Trumps inflytande

Mathilda Åkerlund, forskare vid Umeå universitet, har skrivit en avhandling om hur svenskars högerextrema åsikter sprids på nätet. De beteenden som skildras i dokumentären går även att se på svenska nätforum, menar hon.

– Det vanliga är att man förklär det i någon slags humor, sarkasm eller ironi för att få det att verka lite mer oproblematiskt och roligt.

Men hon tycker rörelserna i Sverige och USA, trots likheter i språkbruket, är olika. 

– Med tanke på Trumps inflytande så har vissa av de här sätten att prata förflyttat sig från ytterkanterna av radikalhögern till inne i republikanska partimiljöer. Vissa saker som vi tänker är väldigt radikala kan uppfattas som normala i den amerikanska kontexten, säger hon.

Se dokumentärserien Louis Theroux: Det förbjudna USA på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.