Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när kineser i Rongcheng får betyg efter hur de beter sig i vardagen. Foto: SVT/Dox: Övervakad

Så övervakas kineser i vardagen – förlorar ”poäng” om de går mot rött

Uppdaterad
Publicerad

Övervakning av den kinesiska befolkningen har blivit enklare med ny teknik. I staden Rongcheng har befolkningen poängsatts i sin vardag i över tio år. Områdesvakter håller koll på när de slänger sopor, om de parkerar fel eller motsätter sig myndigheter.

– Flera generationer har upplevt förtryck till den grad att de självcensurerar sig, säger journalisten och människorättsaktivisten Huang Xueqin-Sophia i dokumentären ”Dox: Övervakad”.

De kineser som bor i Rongcheng har 1 000 poäng som utgångspunkt. Beroende på hur de beter sig kan poängen öka eller minska, en så kallad social styrning av befolkningen. Går du mot röd gubbe förlorar du till exempel fem poäng, men arbetar du 300 timmar volontärarbete kan du öka med 50 poäng.

– Folk verkar acceptera det här och beter sig som om det vore en lek, säger Chen Zijuan, vars man är advokat och sitter fängslad i Kina för att regimen anser att han velat ”omstörta statsmakten” efter att ha hållit ett möte med andra advokater om Kinas framtid.

Hör mer från dokumentärens intervju med Chen Zijuan i klippet ovan.

Låga poäng – sämre dejting

Det finns i dag drygt 190 sätt att vinna poäng och 1 040 sätt att förlora dem. Protester och överklaganden hos myndigheter tillhör den senare. Enligt kinesisk media kan poängsystemet spridas över hela landet.

Tidigare har SVT rapporterat om poängsystemet och hur låga poäng kan hindra en från specifika positioner i arbetslivet, att köpa fastigheter eller använda vissa dejtingappar.

Tekniken hjälper till

Ny teknik, som ansiktsigenkänning, har gjort det betydligt enklare att upptäcka när människor bryter mot det som regimen anser vara rätt och fel. Miljontals övervakningskameror sitter uppe i landet, och de ökar i antal.

Även områdeschefer används i bostadsområdena för att övervaka de familjer som bor där. De håller koll på om människor använder munskydd, parkerar rätt och kopplar sina hundar.

– Det kan vara en särskild grupp av personer som klagar på sitt arbete hos myndigheterna och så. Vi håller extrakoll på deras rörelser, säger en av de kvinnliga områdescheferna.

Se Dox: Övervakad på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.