Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så påverkar rättegången mot Hamid Noury ledarna i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Noury dömdes för grovt folkrättsbrott och mord i Stockholms tingsrätt och nu prövas hans fall i Svea hovrätt. Men trots att avrättningarna han anklagas för att ha deltagit i begicks 1988 så ger den svenska rättegången eko över världen.

– Jag är säker på att rättegången har skickat en tydlig signal till dem som sitter vid makten att om man begår brott mot mänskligheten så kommer man fångas en dag, säger BBC-korrespondenten Jiyar Gol.

Det var sommaren 1988 som tusentals politiska fångar avrättades i Iran på order av den dåvarande religiösa ledaren Ayatolla Khomeini. Den första någonsin att ställas inför rätta var Hamid Noury, som greps i Sverige 2019. Flera före detta fångar har pekat ut honom som delaktig i avrättningarna.

Rättsfallet har bidragit till att relationen mellan Sverige och Iran är historiskt dålig. Till exempel tog Iran hem sin ambassadör tillfälligt när domen i tingsrätten föll. Fallet har blivit internationellt uppmärksammat, särskilt i Iran även om statstelevisionen kallar rättegången för orättvis och illegal.

– För familjerna till offren har det varit en stor seger att en av dem som var ansvarig har tillfångatagits och ställt inför rätta, säger Jiyar Gol.

”Inga tecken på att ledarna har lyssnat”

Domen mot Hamid Noury i somras verkar dock inte ha fått den effekten i Iran då flera dödsdomar har delats ut i samband med de pågående protesterna.

– Tyvärr ser vi inga tecken på att ledarna har lyssnat på rättegången. Men jag är säker på att inom hierarkierna är det många som oroar sig för att detta kan hända dem längre fram om regimen kollapsar eller om de grips utanför landet. De vet nu att de kan möta samma öde som Hamid Noury, säger Jiyar Gol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.