I officiella sammanhang ses sällan drottning Elizabeth utan sin svarta väska. Foto: TT

Så ”pratar” drottningen med handväskan

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av världens mest kända personer och hon ses sällan utan sin svarta handväska. Nu avslöjas det hur drottning Elizabeth använder den för att kommunicera med sin stab.

Storbritanniens statschef har haft sitt ämbete i 65 år och hon är en av vår tids mest mytomspunna personer, lika känd för stram framtoning som färgsprakande kreationer. Oavsett färg på dräkterna så matchas de nästan alltid av den svarta handväskan.  

Den brittiska tabloiden The Telegraph, känd för dess bevakning av huset Windsor, skriver nu hur Elizabeth skickar diskreta signaler till tjänstestaben genom handväskan.  

Ställer drottningen väskan på bordet innebär det hon inom fem minuter önskar bryta upp från sammankomsten. Ställs väskan på golvet innebär det att hovdamen ska rycka in och på ett smidigt sätt avsluta den konversation drottningen deltar i. 

Handväskor för miljoner

Drottningen sägs äga över 200 handväskor och många av dom kommer från den brittiska väskmakaren Launer. Favoriten är modellen Traviata och skulle vi dödliga vara intresserade av en likadan får vi slanta upp rejält.  

Billigaste varianten kostar motsvarande 24.000 kronor i Londons finare varuhus. Flera av drottningens väskor är specialtillverkade och en vanlighet är förlängda handtag så att de kan bäras över axeln.  

En annan känd britt som föredrog Launers väskor var förra premiärministern Margaret Thatcher.

Det har många gånger spekulerats i vad drottningen har i de svarta läderväskorna. Som oss andra behöver hon inte släpa på telefon, plånbok, nycklar andra nödvändigheter.  

Enligt The Telegraph har drottningen alltid en sminkspegel, ett läppstift och en omsorgsfullt vikt fempundssedel i väskan. Den senare hamnar i kyrkans kollekt efter söndagsgudstjänsten. 

Krokar och sugkoppar

Författaren Sally Bedell Smith, som skrivit flera biografier över den brittiska kungafamiljen hävdar att drottningen alltid förvarar ett par läsglasögon, mintpastiller och en reservoarpenna i väskan och att de utrustats med krokar och sugkoppar, så att de smidigt och diskret kan hängas under bordet.  

Bedell Smith uppger också att andra utensilier, som handskar, näsdukar och handkräm får fraktas av hovdamen. Förutom det ska tillhandahåller hovdamen också nål, tråd och säkerhetsnålar om drottningens kläder av någon anledning skulle gå sönder.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer