Starka reaktioner i Storbritannien: ”Borde skämmas”

Uppdaterad
Publicerad

Meghan Markle och prins Harrys tv-intervju med Oprah Winfrey tapetserar förstasidorna på brittiska nyhetssajter under måndagen. Deras vittnesmål om rasism inom det brittiska hovet väcker stor uppmärksamhet i landet.

Samtidigt håller världen andan i väntan på kungahusets kommentarer.

”Vi kommer att behöva ett längre program”. Så twittrade Piers Morgan, programledare för det populära morgonprogrammet ”Good Morning Britain”, inför måndagens sändning.

Morgan, som tidigare varit kritisk mot Meghan Markle, hävdade i programmet att Markle ”pratade nonsens” i den omtalade Oprah-intervjun när hon påstod att kungahuset bland annat ska ha uttryckt oro över att parets son skulle ha mörk hudfärg i samband med hennes första graviditet.

I intervjun med prins Harry och Meghan, hertig och hertiginna av Sussex, som sändes på amerikansk tv i natt svensk tid, avslöjade Meghan Markle att hon kände sig isolerad och ensam under sin tid i det brittiska kungahuset.

Starka reaktioner

Under intervjun framkom flera andra avslöjanden, bland annat parets relation till flera medlemmar i kungahuset, om barnet de väntar i sommar och att det är en flicka. Men det är avslöjandet om Markles psykiska ohälsa och påståenden om rasistiska kommentarer som toppar de brittiska nyhetssajterna.

Enligt tidningen The Independent har reaktionerna från befolkningen varit starka. På sociala medier skriver brittiska medborgare bland annat att de är ”besvikna” och att kungahuset ”borde skämmas”. Samtidigt dras paralleller till prins Harrys mamma, prinsessan Diana, och hur hon behandlades av kungahuset.

”Denna ruttna institution måste bort”

Flera kända namn har under måndagen gått ut och stöttat paret, enligt Reuters. Bland dem finns amerikanska tennisstjärnan Serena Williams och före detta tennisproffset Billie Jean King.

Republikanska gruppen i Storbritannien, som vill avskaffa monarkin, skriver i ett uttalande: ”Monarkin har just drabbats av sin värsta kris sedan abdikationen 1936. Vare sig det är för Storbritanniens skull eller för tronarvingarnas skull måste denna ruttna institution bort”.

Samtidigt är det många som tycker att anklagelserna är orättvisa mot drottningen, och ser uttalandet som ett svek mot kungahuset.

Buckingham Palace har ännu inte kommenterat hertigparets intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.