Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Estland var tidigt ute med digitala id-kort, men en digitalisering i framkant gör också landet sårbart. Nu satsar landet på en ”digital insatsstyrka”. Foto: Marco Nilson/SVT

”Digital insatsstyrka” ska skydda Estland från cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Cyberattacker har blivit vanligare i och med kriget i Ukraina. I Estland svarar regeringen med mer pengar till cyberförsvar och ”data-ambassader” utomlands.

I Estland har man haft en nationell e-legitimation sedan 2002. Det har möjliggjort att rösta online sedan 2005, och idag är det digitala id-kortet nyckeln till det mesta i det estniska samhället. Landet är stolt över att 99 procent av alla samhällstjänster finns online, och hamnar ofta i topp i rankingar av världens mest digitaliserade stater.

Nackdelen – många attackytor

Men det gör att landet också har många attackytor för hackare som vill sabotera för medborgarna. Tõnu Tammer är chef för incidenthantering på den estniska myndigheten med ansvar för statens it-system, RIA.

– Häromveckan hade vi ett antal DDoS-attacker mot myndighetssajter. Efter Rysslands invasion av Ukraina har det dykt upp i flera länder.

Pengar till cyberförsvar

Regeringen med it-minister Andres Sutt skjuter nu till mer pengar i statsbudgeten för cyberförsvar av landets myndigheter.

– 30 miljoner euro extra är inte småpengar för vår del. Om man som vi investerar i digitalisering måste man också satsa en hyfsad summa i cybersäkerhet, annars blir man sårbar som samhälle eller som företag.

För att skydda sig jobbar man bland annat med att sprida ut data på flera ställen i landet, så att en angripare måste anfalla på flera fronter samtidigt för att lyckas. Man har även en ”data-ambassad” med en digital kopia av landet – placerad i Luxemburg.

– Det finns planer på att bygga en till data-ambassad någonstans på södra halvklotet, för att öka det fysiska avståndet ännu mer ifall någonting som kan förstöra data drabbar det norra halvklotet, berättar Tõnu Tammer på RIA.

Världens största cyberförsvarsövning

Nyligen avslutades världens största cyberförsvarsövning, Locked Shields, som arrangeras av Tallinn-baserade CCDCOE som är ett cyberförsvarscenter för Nato.

– Som Natomedlem finns det förstås även fördelar på cyberområdet, bland annat vad gäller att dela lägesbilder och annan information mellan sig, svarar it-minister Sutt när SVT frågar vad ett Natomedlemskap kan betyda ur ett cybersäkerhetsperspektiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer