De nordiska länderna drabbas nu av fler coronafall – se utvecklingen i videon. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Stian Lysberg Solum/Mads Claus Rasmussen/TT

Smittan skenar i grannländerna – så ser läget ut

Uppdaterad
Publicerad

Siffrorna går åt fel håll i våra grannländer. Norge, Danmark och Finland ser en ökning i antalet smittade och på flera håll vidtas åtgärder när mörka rekordsiffror noteras.

Norge

De senaste sju dagarna har 29 dödsfall rapporterats in. Samma datum förra året hade 3 dödsfall rapporterats in.

Med 28 dödsfall som kunde kopplas till covid förra veckan, och 16 veckan dessförinnan ligger dödssiffrorna nu på ungefär samma nivåer som vid topparna i början av 2021. Detta trots att större delen av invånarna har vaccinerat sig.

Norge nådde sin högsta dygnssiffra vad gäller smitta i tisdags då 2 126 nya covidsmittade registrerades. Mycket pekar åt att veckosiffran kommer att bli högre än förra veckans siffra, 9 728 fall, som redan då var en ökning med 39 procent enligt nyhetsbyrån NTB.

Antalet smittade bland ovaccinerade är fyra gånger högre än bland fullvaccinerade, enligt norska Folkhälsomyndigheten FHI.

Enligt FHI ökar smittan mest bland yngre personer, som inte har vaccinerat sig i lika stor utsträckning. Denna grupp blir sällan allvarligt sjuk, men sprider ändå smittan, vilket i sin tur gör att covid-19 når äldre ovaccinerade och andra riskgrupper.

947 personer med covid-19 har dött och 220 505 har bekräftats smittade sedan pandemin startade. Norge har en befolkning på knappt 5,4 miljoner invånare.

Finland

De senaste sju dagarna har 36 dödsfall rapporterats in. Samma datum förra året hade 4 dödsfall rapporterats in.

Finland har nått sitt vaccinationsmål på 80 procent, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Men den tidigare planen, att slopa samtliga restriktioner när målet nåtts, verkar få vänta. Anledningen är den ökade smittspridningen.

Risken att tas in för vård inom den specialiserade sjukvården har varit som störst bland ovaccinerade personer i åldern 40−69, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Finlands statsminister, Sanna Marin, vill nu att Finland ska sikta mot att 90 procent ska vara fullvaccinerade. Det kan krävas andra metoder för att nå dit, menar hon och föreslår att man kanske behöver kontakta varje ovaccinerad person inom till exempel social- och hälsovården.

1 209 personer med covid-19 har dött och omkring 165 000 personer har bekräftats smittade sedan pandemin startade. Finland har en befolkning på omkring 5,5 miljoner invånare.

Danmark

De senaste sju dagarna har 28 dödsfall rapporterats in. Samma datum förra året hade 22 dödsfall rapporterats in.

Enligt iggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde universitet, bör Danmark räkna med att antalet smittade blir dubbelt så stort inom loppet av två till tre veckor om inga förändringar sker.

Tidigare i veckan beslutade den danska regeringen att återigen klassa covid-19 som en samhällskritisk sjukdom i en månad framöver, en stämpel som plockades bort 10 september. Dessutom kommer coronapass att bli nödvändigt igen från och med på fredag för personer som till exempel ska till nattklubbar, restauranger, partybussar, vårdcentraler och sjukhus.

Över 4,4 miljoner danskar har fått båda vaccindoserna, det motsvarar 86 procent av invånarna som har rätt till vaccin just nu.

2 745 personer med covid-19 har dött och 410 434 personer har bekräftats smittade sedan pandemin startade. Danmark har en befolkning på omkring 5,8 miljoner invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.