Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ser vi en fördjupad vänskap mellan Nordkorea och Ryssland just nu? Foto: TT

Så ser relationen mellan Nordkorea och Ryssland ut

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin reser inom kort till Nordkorea för ett möte med Kim Jong-Un. Samtidigt som de båda länderna skruvat upp konflikter med sina grannländer stärks banden mellan Ryssland och Nordkorea.

Men hur ska man egentligen förstå relationen?

I veckan offentliggjorde Storbritannien satellitfotografier av nordkoreanska godstransporter till Ryssland. Fotografierna skickades till FN som ett försök att starta en officiell utredning av vapenaffärer i strid med internationella sanktioner.

Nordkorea har nämligen anklagats för att leverera vapensystem till den ryska regeringen, vilket Nordkorea bestämt dementerar.

Kriget i Ukraina

– Det här är två stater som är sanktionerade av det internationella samfundet. Så här finns det en naturlig överlappning, säger Niklas Swanström, statsvetare.

Enligt honom har även de två länderna vapensystem som är särskilt kompatibla med varandra.

– De är byggda på en sovjetisk plattform som är lätta att integrera i den ryska försvarsmakten.

Kim överger mål om återförenande

I mitten av januari lät Kim Jong-Un meddela att Nordkorea ämnar överge den policy om en återförening mellan Nord- och Sydkorea som hans farfar införde 1950.

Man har även genomfört en rad tester av kärnvapensystem utanför landets östra kust så sent som i januari 2024.

– Det politiska klimatet tvingar militären att agera mycket tuffare, vilket kan leda till en militär eskalering av misstag, säger Swanström.

Finns det risk för krig?

– Det finns alltid risk för krig. Men när det gäller Nordkorea så tror jag de är intresserade av att provocera och flytta fram sina positioner. Men man är inte intresserad av en stor militär konflikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet