Så ska kornas utsläpp stoppas – med konstgjorda blixtar

Publicerad

Nu testas en ny norsk uppfinning som ska kunna minska utsläppen av metangas från kor. Det är fysik på hög nivå som är tänkt ska installeras i ladugårdarna.

Apparaten som bestrålar koskiten med blixtar har testats på en anläggning med 200 mjölkkor i Storbritannien. Enligt det Oslobaserade företaget visar resultaten på minskade utsläpp av metangas med 99 procent.

Metangas släpps ut både från kornas rapar och fisar men också från lagringen av gödsel. Den här metoden riktar sig mot lagring av gödsel, som är den mindre posten. Eftersom metangas är en kraftig växthusgas, mycket kraftigare än koldioxid, kan det ändå få stor betydelse.

I klippet får du se hur det går till.

Men vad är plasma?

Plasma är inom fysiken ett aggregationstillstånd av materia. Om en gas värms tillräckligt mycket separeras elektronerna från atomkärnorna och ett plasma bildas. Molekylernas beståndsdelar skiljs åt. Plasma kan beskrivas som en gas av laddade partiklar, joner och elektroner.

Plasma är det vanligaste tillståndet hos den synliga materian i universum. På jorden förekommer plasma naturligt i blixtar, men också i tekniska apparater som lysrör och plasmaskärmar.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.