Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Portugal, Storbritannien och Spanien – här är tre länder där extremhettan slagit till. Foto: Armando Franca/AP/TT

Så slår extremhettan mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Från Portugal i väst till Kroatien i öst, flera länder runt om i Europa upplever nu extremvärme. I Storbritannien flaggar man för nationellt värmerekord. 

– Exceptionella, kanske rekordhöga temperaturer är troliga i början av nästa vecka, säger chefsmeteorolog Paul Gundersen till Reuters.

År 2019 uppmättes 38,7 grader i Storbritannien, vilket är värmerekord. Nu har det brittiska väderinsitutet för första gången en prognos som är över 40 grader.

Det brittiska hälsoskyddsmyndigheten (UKHSA) har också utfärdat röd varning för extremhettan.

”På den här nivån kan sjukdom och död förekomma bland friska och välmående personer, och inte bara i högriskgrupper”, står det på deras hemsida.

”Torraste förhållanden på 1000 år”

Runt den iberiska halvön och Frankrike har flera bränder rasat de senaste dagarna, hundratals personer har evakuerats och i Portugal har minst 238 människor avlidit till följd av värmen de senaste dagarna, skriver Reuters.

– Det Azoriska högtrycket leder till de torraste förhållandena på den iberiska halvön under de senaste 1 000 åren, sa FN:s chefsmeteorolog, Lorenzo Labrador, under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.