Cypern kämpar efter bankkrisen

Uppdaterad
Publicerad

På Cypern är många ilskna över de krav som ställdes för att landet skulle få nödlån. Och samtidigt är många strandstolar tomma.

Arbetslösheten har fördubblats på Cypern efter förra årets bankkris, och fortfarande kommer färre turister till semesterön.

Utbredd ilska

Många på Cypern är ilskna över de hårda krav som ställdes för att landet skulle få nödlån. Vid stränderna på Cyperns största turistort badar turisterna obekymrat i det svalkande Medelhavet och förser sig med drinkar från ”all-inclusive”- utbudet. Men många strandstolar är tomma, eftersom det är färre turister här än vanligt.

Ukrainakrisen påverkar

Hotellägaren Magda Nicholson säger att det funnits stora förhoppningar om att ett ökande antal ryska turister skulle ersätta brittiska, tyska och skandinaviska turister.

Men hon har märkt att ryska turister och resebolag har svårt att betala sen USA och EU infört en blockad mot en del ryska banker och kreditkort.

– Turistnäringen påverkas tyvärr negativt av krisen i Ukraina och Krim, säger Magda Nicholson till SVT.

Bankkonkurs tog sparpengar

Dessutom hade hennes företag sparpengar i en bank som gick i konkurs förra året samtidigt som räntorna på företagets lån i andra banker stigit.

– Företagets kapital bara försvann när banken försvann, säger Magda Nicholson. Vi får le och arbeta hårdare, för vi på Cypern är ändå optimister!

Turismen är viktigaste inkomstkällan för Cypern, och årligen kommer över 4 miljoner turister. Turistströmmen minskade under 2013, och även om det skett en liten ökning i år är det fortfarande färre turister än tidigare.

Kollaps i byggsektorn

Banksektorns kris gör att företag har svårt att få lån, och det påverkar särskilt bygg- och fastighetssektorn. Fastighetsbolaget Tofarco visar runt på bygget av ett modernt kontor, där intressant miljöteknik införs som använder kyl- och värmepumpar med vatten från djupt ner jorden istället för elektriskt driven luftkonditionering.

Men också detta bolag har sagt upp anställda.

– Vi har tvingats till svåra åtgärder, medarbetare som varit anställda har i många år hos oss har sagts upp och blivit arbetslösa, det har varit mycket svårt, säger ägaren Lakis Tofirades.

Byggsektorns kollaps är en viktig förklaring till att arbetslösheten ökat från runt 6% till 16% idag.

Hårda krav för stödlån

Cyperns regering behövde förra våren stöd från övriga euroländer och Internationella valutafonden IMF för att rädda flera krisande banker. Kritik fanns mot att Cypern blivit en plats för skattesmitare och penningtvätt.

Villkoren för Cyperns stödlån blev därför hårdare än för andra länder, och de som hade sparkonton med mer än 100. 000 euro blev av med en del av sina sparpengar.

– De flesta här på Cypern upplever det som orättvist, man vågade inte ställa sådana krav på större länder som Italien eller Spanien, men vi på Cypern har fått villkor och krav som ingen annan haft, säger hotellägaren Magda Nicholson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.