Det är inte bara vägskyltar som tyskarna vill plocka med sig från sverigesemestern – här är tre områden där Sverige gett inspiration till tyska vallöften. Foto: Sara Cosar/SVT

Så sneglar tyskarna på Sverige i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Vad har Sverige med det tyska valet att göra?

Jo, flera löften i de tyska valkampanjerna är inspirerade av oss – här förklarar SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick vad det handlar om.

Söndagen den 26 september avgörs det tyska valet.

”Om vi bara vore lika bra som de i Sverige hade vi vunnit mycket”. Orden kommer från Olaf Scholz från ett framträdande under ett kampanjmöte. I valkampanjerna har Sverige dykt upp som förebild flera gånger. De tyska politikerna har nämligen inspirerats av oss och lockar nu sina väljare med löften inom tre områden.

Men varför har SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick bäddat ner sig i en sovsäck – och vad har det med valet att göra? I videon förklarar han vad det är de tyska politikerna vill göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.