Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar några Moskvabor vad de tycker om den nuvarande situationen och att deras hemland har invaderat Ukraina. – Vi inväntar vår slutgiltiga seger, säger Moskvabon Natalja. Foto: EBU

Så tycker ryssarna om kriget två år efter invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Många i den ryska eliten stödjer inte Rysslands invasion av Ukraina, men de tolererar den. Det säger Michail Zygar, en av Rysslands mest framstående journalister.

– Rikedom är en viktig faktor, säger Zygar till EBU.

På lördag är det exakt två år sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina. Under de första dagarna demonstrerade tusentals människor mot kriget, men protesterna slogs ner. Nu är det inte många som kritiserar situationen öppet, varken bland vanligt folk eller den ryska eliten.

Michail Zygar har bland annat en bakgrund som chefredaktör på Rysslands enda verkligt oberoende tv-kanal, Dozjd. Dess journalister lämnade Ryssland, precis som tusentals andra människor, kort efter krigsutbrottet på grund av censuren och rädsla för att bli mobiliserade.

Kriget i Ukraina

Själv bor Zygar numera i USA där han föreläser på Princeton-universitetet.

Eliten ”tolererar” kriget

– Många som lämnade landet var chockade eftersom vi trodde att många ryssar stödde kriget. Nu vet vi att det inte är fler än omkring tio till femton procent som verkligen gör det. De flesta är rädda och bara 20 procent är beredda att aktivt uttala sig kritiskt mot kriget, säger Zygar till EBU.

För några år sedan utkom Zygar med boken ”Männen i Kreml” där han intervjuade flera personer i Putins innersta krets, både öppet och anonymt.

I dag säger han att många i den ryska eliten inte direkt stödjer invasionen, utan ”tolererar” den.

– De vet att de måste tolerera den eftersom de förlorar mycket mindre med kriget än vad de skulle göra om de försökte protestera. Rikedom är en mycket viktig faktor för psykologisk press.

”Putin vill fortfarande ha Kiev”

Enligt Zygar är många i Putins innersta krets övertygade om att Donald Trump kommer att segra i presidentvalet i USA. Och Putin har tid att vänta.

– Han väntar på att Trump ska komma tillbaka till Vita huset och stoppa allt stöd till Ukraina och tvinga ukrainarna att förhandla och acceptera status quo.

Zygar tror däremot inte att det kommer göra att kriget får ett slut.

– Jag har hört flera gånger från mina källor att Putin fortfarande vill ha Kiev. En ny attack på Kiev är fortfarande väldigt, väldigt trolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet