Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så utreder svenska åklagare misstänkta krigsbrott i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tidiga vittnesmål från ukrainska flyktingar kan vara avgörande om svenska åklagare ska kunna bevisa krigsbrott kopplade till den ryska invasionen av landet. Men det kan ta tid att döma gärningsmännen.

- Vi ska inte förvänta oss många fällande domar de kommande åren, det här är ett långsiktigt arbete, säger Henrik Attorps, kammaråklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet

På torsdagen hölls ett seminarium med några av åklagarna på riksenheten som utreder misstänkta krigsbrott.  De pekade bland annat på hur Sveriges tidigare erfarenheter från utredningar i länder som Syrien och Rwanda kan vara till nytta när det nu handlar om misstänkta brott i Ukraina.

Redan våren 2022, kort efter att Ryssland storskaliga invasion, inledde Åklagarmyndigheten en så kallad strukturell förundersökning efter uppgifter om att grova krigsförbrytelser begicks i Ukraina.

Till skillnad från en vanlig förundersökning finns ingen specifik misstänkt i en sådan. utan huvudfokuset ligger på insamlandet av uppgifter och vittnesmål från människor som flytt till Sverige. Den här metoden började användas i Sverige i samband med utredningar av händelser under kriget i Syrien.

Vill komma i kontakt med fler vittnen

Ett antal personer på flykt från Ukraina har hörts och ytterligare förhör är på gång. Men åklagarna vill komma i kontakt med fler som har information om misstänkta krigsförbrytelser

– De här brotten preskriberas aldrig så vårt arbete kommer att pågå lång tid framöver. Så när folk är redo så är vi redo att lyssna på deras berättelser, säger Henrik Attorps, kammaråklagare.

Åklagarna är ännu förtegna om detaljer om de pågående utredningarna kopplade till kriget och om det finns specifika krigsförbrytare man identifierat.

Hör mer om hur svenska åklagare utreder de misstänkta krigsbrotten i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.