Saddam inför rätta för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Den andra rättegången mot Iraks exdiktator Saddam Hussein inleddes i dag. Åtalet gäller nu den sk Anfalkampanjen mot kurderna på 80-talet, som uppges ha krävt 182.000 dödsoffer.

De sju åtalade fick höra anklagelserna om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i tribunalen i Bagdad. Saddam och hans kusin Ali Hassan al- Majid åtalas dessutom för folkmord.

Anfal-kampanjen pågick 1987-89 och innebar bl.a. att 2.000 kurdiska byar förstördes medan invånarna dödades eller fördrevs. Mest uppmärksammad är gasattacken mot Halabja i mars 1988.

Hela byar utplånades

Offensiven mot kurderna fick kodnamnet Anfal – krigsbyte – efter titeln på ett kapitel i Koranen. Syftet var att kväsa den kurdiska gerillan, som anklagades för att ha allierat sig med Iran i det blodiga kriget som rasat under hela 1980-talet.

Operationen inleddes i slutet av 1987, då regeringen definierade stora områden i nordöstra Irak som ”förbjudna zoner” och förklarade att alla som befann sig där var att räknas som gerillamedlemmar och riskerade att skjutas till döds.

Några månader senare började den militära kampanjen. Byar bombarderades, i vissa fall med kemiska stridsmedel, innan mark- styrkor gick in och jämnade byggnaderna med marken. De överlevande fördes till fångläger eller sköts på plats. Hundratusentals människor fördrevs på det viset.

Saddam fick utbrott

Samtidigt lockades araber från södra Irak att flytta till de kurdiska områdena för att motverka kraven på kurdiskt självstyre.

Det gällde inte minst det oljerika området kring Kirkuk, vilket har fått återverkningar i dagens dragkamp om staden.

Saddam Hussein tappade återigen humöret när chefsåklagaren al-Faroon

sade att unga kvinnor blev våldtagna i fånglägren.

-Om han påstår att en irakisk kvinna blev våldtagen på min tid och han inte bevisar det ska jag förfölja honom resten av mitt liv, ropade Saddam.

Enligt åtalet rådde miserabla förhållanden i lägren. Merparten av männen försvann, avrättades och begravdes i massgravar. Kvinnor och barn torterades och förödmjukades och fick dricka otjänligt vatten.

-De som dog begravdes utanför lägren av andra fångar och senare släpptes djur lösa så att de kunde böka upp gravarna, sade al-Faroon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.