Foto: SVT

Grödan teff nya hälsotrenden

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på det glutenfria sädeslaget teff har ökat explosionsartat i väst. I Etiopien där teffen växer märks det tydligt. Företagen gläds, men de lokala bönderna drabbas när priset stiger. SVT har besökt Etiopien.

I Etiopien har teff ätits länge. Den traditionella pannkakan injera som görs av teff är basföda i Etiopien. Men nu har teff fått ett uppsving utanför landet. Efterfrågan på teff bland européer och amerikaner är gigantisk och på nätet finns nu en uppsjö av teffprodukter att köpa.

På företaget Mama Fresh i Addis Abeba i Etiopien märks det ökade suget efter teff. Sedan starten 2003 har deras produktion av den glutenfria pannkakan injera ökat med 30 procent varje år.

”Injera till hela världen”

På fabriken Mama Fresh jobbar ett tjugotal personer med att grädda och packa injera i lådor. 95 procent är kvinnor.  

Mama Fresh exporterar framför allt injera till USA – en miljon i månaden. Till Sverige levereras färsk injera till restauranger och affärer i Stockholm tre gånger i veckan.

– Det är en glutenfri trend i världen och människor är mer hälsomedvetna nu. Vårt mål är att i framtiden sälja injera till hela världen, säger Hailu Tessema ägare på Mama Fresh till SVT.

Tvingas blanda ut teff

Än så länge är det förbjudet att exportera teff, men den glutenfria trenden och den ökade efterfrågan på teffprodukter globalt har påverkat både priset och produktionen av teff i Etiopien.

– Många etiopier har börjat blanda teff med andra sädeslag för att de inte har råd med teff. De lokala bönderna undrar också varför det är exportförbud på teff. De vill ju tjäna pengar så som kaffebönderna som exporterar kaffe gör, säger Kebebew Assefa som forskar på sädesslaget.

Men Mama Fresh ser bara positivt på framtiden. Snart börjar produktionen av andra teffprodukter för en utländsk marknad.

– Inom kort lanserar vi tio nya teffprodukter. Vi håller också på att bygga en ny fabrik. Och kanske startar vi fler systerföretag i framtiden, som Papa Fresh och Son Fresh, säger Hailu Tessema och skrattar.

Teff är en grässort som har odlats i tusentals år på de etiopiska och eritrianska högländerna. Själva sädeskornet är mycket litet och trivs bäst på 2.000 meters höjd.

I Sverige har försöksodling skett med EU-bidrag, hittills med måttlig framgång.

Sedan det blev vida känt att teff är glutenfritt har flera kändisar börjat göra reklam för sädesslaget och teff-produkterna blir fler och fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.