Se de afghanska kvinnorna skörda den dyrbara kryddan

Uppdaterad
Publicerad

Långt ifrån de svenska julborden skördar saffransodlarna i Heratområdet i Afghanistan den dyrbara kryddan. De räknar med att gå miste om mer än hälften av årets skörd – men det väntas inte påverka lussebullebaken i Sverige.

Kontrasten är stor mellan saffranodlingarna i Afghanistan och lussebullebaken i Sverige. Men likaväl kopplas det svenska julstöket samman med odlingarna då vi återigen jagar saffran till våra lussebulllar. Den karaktäristiska smaken, doften och färgen kommer från kryddan som odlas långt utanför landets gränser.

I år är skörden i Afghanistan sämre än på länge. Och samtidigt har odlarna i Afghanistan även problem med exporten efter talibanernas maktövertagande. Men det lär vi inte märka i Sverige – i alla fall inte i år. Det är oftast fjolårets skörd som säljs i de svenska livsmedelsbutikerna. Och trots att Afghanistan har gått från en skörd på 60 kilo till 20 ton på drygt 20 år är man en liten producent i det här sammanhanget. Ungefär 90 procent av all världens saffran odlas i grannlandet Iran.

I klippet ovan får du se saffranskrokusen skördas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.