Mustafa Schurmann, säkerhetsansvarig på SVT Foto: TT

Säkerhetsexpert: ”Verkar vara en samlad attack”

Uppdaterad
Publicerad

Mustafa Schurmann, säkerhetsansvarig på SVT, misstänker att dagens terrordåd i Bryssel hänger samman med förra veckans gripande av den efter Paris-attackerna efterspanade ledarfiguren Salah Abdeslam.

– Man verkar ha satt igång planerna ganska direkt efter gripandet.

Mustafa Schurmann analyserar dagens dåd på flygplatsen i Bryssel som en samlad attack.

– Man har smällt en mindre bomb vid incheckningsdisken, sedan har människor sökt sig dit, då har gärningsmännen gått till attack med automatvapen, sedan har man smällt en större bomb.

Terrorn i Bryssel

Är det ett nytt sätt att arbeta på?

 – Efter Elfte september-attackerna och IS nya sätt att attackera, främst när det gäller västerländska mål, så har det här varit ett nytt sätt för dem att arbeta.

Viktigt identifiera nätverket

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, ser paralleller till Paris-dåden i november förra året. Men han menar att det nu är viktigt att snabbt reda ut om de som genomfört dagens attacker är länkade till samma nätverk som genomförde attackerna i Paris, eller om de ingår i ett fristående nätverk.

– Det som är oroväckande med det nätverk som slagits ut (som genomförde Paris-attackerna) är storleken: 30 personer, säger han och menar att det, om det rör sig om ett nytt nätverk, kan finnas fler terrorister i beredskap.

Fruktar fler attacker

– Det som oroar mig mest är händelsen i tunnelbanan. Parisattackerna var spridda över tid och rum, det gör man i syfte att utmatta polis och räddningstjänst, man behöver vara på fler ställen samtidigt, och det är väldigt svårt. Det drar enorma resurser. Tunnelbanehändelsen skulle kunna vara ett led i en sådan händelse, säger Hans Brun.

Du är rädd för att det sker fler attacker i närtid?

– Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet