Säkerhetsläget i Haiti har ”blivit värre och värre”

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade män bröt sig in i president Jovenel Moïses bostad och mördade honom. Enligt SVT:s reporter Åsa Welander, som länge bott och bevakat Latinamerika, har Haiti varit oroligt länge.

Enligt Åsa Welander är uppgifterna som kommer från Haiti varit motstridiga.

– Men minst två personer ska ha gripits och det finns också rapporter om att fyra misstänkta gärningsmän har skjutits ihjäl av polis.

– Det här handlar om personer som pratar engelska och spanska, sägs det. Men det är fortfarande oklart vilka de är och vad motivet ska ha varit.

”Ska ha utgett sig för att komma från DEA”

Hur är det ens möjligt att de lyckades ta sig in i presidentens bostad?

– De ska ha alltså ha utgett sig för att komma från USA:s narkotikapolis DEA och det verkar vara sättet det har tagit sig in på. Det finns video på en person som talar engelska och säger ”det här är en operation”.

– Två anställda ska också ha bundits fast under den här attacken.

”Blivit värre och värre”

Det har också kommit rapporter om skottlossning i huvudstaden, hur är läget i landet nu?

– Säkerhetsläget i Haiti har varit oroligt väldigt länge och har blivit värre och värre de senaste månaderna. Det verkar som att många stannar hemma i väntan på vad som ska hända.

I klippet ovan kan du se Åsa Welander berätta mer om varför det är ett spänt läge i Haiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.