Tanken med övervakningen är att de som har rört sig på samma platser som bekräftade smittade, får ett sms av säkerhetstjänsten och uppmanas att hålla sig i karantän. Bilden är tagen den 15 mars 2020. Foto: AP/TT

Israels drag i kampen mot corona- säkerhetstjänsten kan få övervaka mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska säkerhetstjänsten kan komma att få övervaka människors rörelse i kampen mot coronavirusets spridning. Förslaget från Netanyahus regering ligger på parlamentets bord och kritiseras av människorättsaktivister.

Teknologin finns redan på plats i Israel och för säkerhetstjänsten. Men den har tidigare använts i arbetet kring att motverka terrorism, berättade premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens, enligt Reuters.

Om detta godkänns av det israeliska parlamentet Knesset, kommer säkerhetstjänsten Shin Bet kunna påbörja arbetet med att spåra coronasmittade bland annat via deras mobiltelefoner. 

Coronapandemin

Syftet sägs vara att snabbare kunna få stopp på spridningarna och kunna identifiera fler potentiella smittade. Dessa personer kommer då få ett sms som uppmanar dem att omgående sätta sig själva i karantän. 

“Inte proportionerligt”

Förslaget har dock väckt många farhågor hos människorättsaktivister och experter i landet som kallat förslaget för “farligt” och uttryckt oro för att det kan bli en snöbollseffekt, skriver Al Jazeera.

– Jag inser att vi befinner oss i en unik situation, men det här har potential att gå för långt. Mycket kommer bero på hur inkräktande det blir, säger medborgarrättsaktivisten Avner Pinchuk till Reuters.

Också tidigare biträdande justitiekansler Malkiel Blass är skeptisk och menar att åtgärderna inte är proportionerliga till de hot och problem som coronaviruset faktiskt utgör.

– Även i kristider måste mänskliga rättigheter i en demokrati bibehållas, sa Malkiel Blass, skriver New York Times.

En osynlig fiende

Netanyahu menar dock att viruset är en osynlig fiende som måste lokaliseras och säger att han blivit inspirerad av Taiwan som vidtagit liknande åtgärder, skriver Reuters.

– Under alla mina år som premiärminister har jag undvikit att använda dessa metoder bland civila men det finns inget annat alternativ, säger premiärministern.

Samtidigt har Netanyahuregeringen, som just nu sitter väldigt löst, godkänt fängelsestraff upp till sex månader för de som bryter order om karantän. Polisen får också möjlighet att luckra upp samlingar på mer än tio personer, och inga besök tillåts på fängelserna, inklusive advokater. 

Ingen transparens

Även myndigheterna i Sydkorea vidtog liknande åtgärderna med att spåra de smittades rörelse, skriver the Washington Post.

Men den hårda kritik som Israel får beror till stor del på att det är säkerhetstjänsten som kommer leda spårningen. Det vill säga en organisation som inte har några krav på transparens, skriver the Times of Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet