Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin svarar på frågan om det finns någon fredlig lösning med Ukraina. Foto: Tucker Carlson Network

Sällsynt intervju med Putin – ”Taktiskt steg av Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har blivit utfrågad av den tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson. En unik – men för Ryssland välkalkylerad – intervju, enligt SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Högerkommentatorn Tucker Carlson, som otaliga gånger kritiserat USA:s stöd till Ukraina, blev den första västerlänningen att intervjua Vladimir Putin sedan starten av Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Det två timmar långa samtalet ägde rum under tisdagen men publicerades natten till fredag.

Putins ledord under delen av mötet som handlade om kriget mot Ukraina – eller den ”särskilda militära operationen” som presidenten än i dag kallar det – skilde sig inte från hans tidigare utlåtanden:

Kriget i Ukraina

– Ryssland kommer att slåss för sin sak ända till slutet.

Han utfrågades vidare kring avsaknaden om fredsavtal med Ukraina. Där påstod presidenten att länderna har nått slutskeden i samtal om fred, men att Ukraina i slutändan inte hörsammat överenskommelserna.

Anklagar USA för Nord Stream-läckan

Förutom att predika Rysslands ståndpunkt gällande internationella konflikter och relationer – inkluderat en känga till USA och väst för dess inblandning i kriget – var Putin även tydlig med vem han anser vara sabotören som sprängde gasledningen Nord Stream i september 2022.

– Du (USA) med säkerhet, sa han och pekade mot Tucker Carlson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin svarar på frågan om vem som ligger bakom Nord Stream-sabotaget. Foto: Tucker Carlson Network

Taktiskt drag av Ryssland

Det är ingen slump att just Tucker Carlson fick genomföra intervjun, menar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg. För att sprida den ryska maktens budskap är han den perfekta kandidaten:

– I Tucker Carlson ser Ryssland en kanal till en viktig publik i väst, särskilt i USA. En publik som står långt till höger med konservativa värderingar som kan vara öppna för det Putin och Kreml har att säga, säger Kleberg.

Pressfriheten i Ryssland är i dag näst intill obefintlig. Oberoende medier har till stor del förbjudits, blockerats eller utpekats som ”utländska agenter”.

– Kreml har varit öppna med att man säger nej till intervjuförfrågningar från väst eftersom de anses vara så fientligt inställda. Men med Carlson är det annorlunda.

Se mer av intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet