Fabricio Alvarado t.v. och Carlos Alvarado t.h. Foto: TT

Samkönade äktenskap i fokus när Costa Rica går till val

Publicerad

En frikyrkopastor som kampanjat hårt mot införande av samkönade äktenskap och en före detta minister från det styrande regeringspartiet gör upp om makten när Costa Rica går till val på söndagen.

Det väntas bli ett mycket jämnt val när frikyrkopastorn Fabricio Alvarado och ex-ministern Carlos Alvarado, som efternamnet till trots inte är släkt med varandra, gör upp om segern i den andra och avgörande omgången i Costa Ricas presidentval.

Klättrat snabbt

Fabricio Alvarado är en relativt okänd person i sammanhanget som klättrat snabbt i opinionsmätningarna de senaste månaderna. Det främst på grund av hans aktiva motstånd mot samkönade äktenskap.

Frågan har hamnat på tapeten sedan den Interamerikanska domstolen – ett organ inom samarbetsorganisationen OAS – tidigare i år beordrat Costa Rica att legalisera samkönade äktenskap. Något som väckt starka reaktioner och delat landet i två läger.

Hans motståndare, Carlos Alvarado, har å andra sidan förespråkat en legalisering.

Jämnt i mätningarna

De senaste opinionsmätningarna har visat att det är mycket jämnt mellan kandidaterna.

Förutom skilda uppfattningar i värderingsfrågor finns flera beröringspunkter mellan de två kandidaterna. Båda har en bakgrund inom journalistik och båda förespråkar en ekonomisk politik som vill upprätthålla den fria marknaden och minska storleken på regeringen, skriver AP.

Resultatet väntas komma under natten till måndagen svensk tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer