• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Vapnet använt i dådet i Orlando, AR-15, har använts vid flera skjutningar i USA. Foto: Wikimedia Commons/TT

Samma vapen användes i de flesta stora masskjutningarna i USA

Uppdaterad
Publicerad

Samma typ av skjutvapen, det halvautomatiska geväret AR-15, som användes vid söndagens dödsskjutning i Orlando, har även använts vid flera andra dödsskjutningar i USA.

Bland annat användes AR-15, ett halvautomatiskt gevär, vid dådet i San Bernadino i Kalifornien i december i fjol då 14 personer dödades. Men vapnet fanns även i händerna på gärningsmannen vid skolskjutningen på Sandy Hook i Connecticut då 20 barn miste livet, och i samband med bioskjutningen i Colorado 2012, rapporterar NBC news.

Och under söndagen användes alltså samma typ av vapen av Omar Mateen då han sköt ihjäl minst 50 personer inne på en gayklubb i dådet som kallas för den värsta masskjutningen i Amerikas historia.

Mateen uppges ha köpt vapnet helt lagligt förra veckan.

AR-15 har de senaste åren har blivit ett av de vanligaste skjutvapnet i USA, enligt CNBC.

  • December 2015: En AR-15 var ett av vapnen som användes av de två gärningsmännen då 14 personer dödades och 22 skadades då de öppnade eld på en julfest för delstatsanställda i San Bernadino i Kalifornien.
  • Oktober 2015: Samma skjutvapen fanns med i gärningsmannens vapenarsenal då åtta studenter och en lärare dödades i en skolskjutning vid Umpqua Community College i Oregon.
  • Juni 2013: Fem personer dog och fyra skadades i samband med en skolskjutning i Santa Monica Community College utanför Los Angeles, även där var gärningsmanne beväpnad med en AR-15.
  • December 2012: Vid skolskjutningen vid Sandy Hook Elementary School i Connecticut, då 20 barn sköts till döds användes bland annat en AR-15.
  • Juli 2012: Vapnet förekom i samband med skjutningen på en biograf i Colorado under premiären av Batmanfilmen ”The Dark Night Rises”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet