Samsung-chef döms till fem år för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En av de högsta cheferna för den sydkoreanska elektronikgiganten Samsung döms till fem års fängelse för mutbrott. Domen är den senaste utvecklingen i den utdragna skandalen kring landets förre president Park Guen-Hye.

Samsungs vice ordförande Lee Jae-Yong, i praktiken den som styr den sydkoreanska elektronikjätten, mutade den dåvarande presidenten i Sydkorea Park Geun-Hye i utbyte mot politiskt stöd.

Det anser domstolen vara klarlagt och dömer honom därmed till fem års fängelse.

LÄS MER: Samsung: ”Alla nekar till allt”

Del av enorma presidentskandalen

I centrum för skandalen som under vintern och våren skakade Sydkorea står den förra presidenten Park Geun-Hye, som efter uppgifterna tvingades bort, och hennes nära vän och rådgivare Choi Soon-Sil.

Lee och andra Samsunghöjdare anklagas för att ha gett motsvarande hundratals miljoner kronor till Choi Soon-Sil, i utbyte mot politiskt stöd.

LÄS MER: Vänskapen som skakade Sydkorea

LÄS MER: Sydkoreas president måste avgå

FAKTA: MUTSKANDALEN

Den nu avgångna presidenten Park Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum för skandalen.

Choi Soon-Sil anklagas för att ha använt sina band till presidenten för att tvinga företag att donera hundratals miljoner kronor till stiftelser där hon har kunnat ta ut pengar.

Samsung var den största bidragsgivaren. Donationer ska ha gjorts för att få regeringens stöd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.