Lee Jae-Yong, vice ordförande i Samsung Electronic, döms till 2,5 års fängelse för mutskandalen som skakade hela Sydkorea. Foto: EPA

Samsung-chef döms till fängelse efter korruptionshärva

Uppdaterad
Publicerad

Samsung-chefen Lee Jae-Yong har dömts till 2,5 års fängelse i Sydkorea efter inblandning i en omfattande korruptionskandal.

Jae-Yong döms bland annat för att ha mutat landets dåvarande president Park Geun-Hye och hennes rådgivare.

Lee Jae-Yong greps den 17 februari 2017, misstänkt för bland annat bestickning, förskingring och mened. Han och fyra högt uppsatta Samsung-chefer åtalades senare för inblandning i en gigantisk korruptionshärva som rörde Sydkoreas dåvarande president Park Geun-Hye och hennes närmaste krets.

Yae-Yong och de övriga cheferna misstänktes dels för att ha dolt presidentens tillgångar, dels för att ha mutat presidenten i utbyte mot politiskt stöd.

I centrum stod även presidentens nära vän och rådgivare Choi Soon-Sil, som gjorde sig rik via donationer från flera företag. Samsung ska bland annat ha donerat tre tävlingshästar till Choi Soon-Sils dotter.

Döms på nytt

Jae-Yong dömdes till fängelse i augusti 2017 för bland annat mutbrott, men släpptes ett halvår senare efter att hans fängelsestraff förkortats.

Domen överklagades till Sydkoreas högsta domstol och nu kommer den nya domen. Jae-Yong döms återigen för mutbrott och måste nu avtjäna ett fängelsestraff på 2,5 år. 

Enligt Högsta Domstolen tog den tidigare domen inte hänsyn till alla mutor som ingick i korruptionshärvan.

Presidenten avsattes

Den dåvarande presidenten Park Geun-Hye  avsattes i ett riksrättsåtal 2017 sedan en lång rad mutskandaler uppdagats. Hon hade tagit emot jättemutor från stora bolagskoncerner, däribland Samsung.

Lee Jae-Yong är vice styrelseordförande i Samsung Electronics och son till koncernens ordförande Lee Kun-Hee. I praktiken är det Lee Jae-Yong som har styrt företaget efter faderns hjärtinfarkt 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.