Samtal mellan Kosovo och Serbien

Uppdaterad
Publicerad

”Historiska” samtal mellan Kosovo och Serbien inleddes på tisdagen med praktiska frågor kring gränser och handel de mer brännande ämnena fick vänta.

Samtalen i EU:s regi i Bryssel är de första, officiella sedan Kosovo utropade sin självständighet för tre år sedan. Till en början handlar det om att lösa en rad praktiska frågor som uppstått eftersom Serbien inte vill erkänna Kosovo.

På agendan första dagen stod kommunikationer, handelsöverenskommelser och tullfrågor. Högst på listan av dessa är problemet för kosovaner med Serbiens vägran att godta dokument som utfärdats i Kosovo – då pass från Kosovo inte gäller i Serbien, måste kosovaner som tar landvägen till västra Europa ta en omväg via Albanien eller Montenegro.

Kosovaner är också berättigade till serbiska dokument, men alla civila register har flyttats till Serbien dit kosovanerna inte kan resa utan pass. Registreringsskyltar på bilar samt tåg- och flygtrafik är andra problemområden som det återstår att hitta lösningar på.

Kosovo har dock förhoppningar om att större frågor kan lösas på längre sikt.

-Processen kommer att ta tid, men jag tror starkt på att den kommer att sluta med att båda parter erkänner varandras suveränitet, sade premiärminister Hashim Thaci i Kosovos parlament i måndags.

TT

Fakta: Kosovo

* Kosovo har drygt två miljoner invånare. En stor majoritet är etniska albaner, med serber som största minoritet.

* Området räknades till Serbien men hamnade under FN-övervakning efter blodiga inbördesstrider 1998-1999 som kulminerade i Nato-bombningar av Jugoslavien.

* Sedan FN-förhandlingar om en framtida lösning gått i stå utropades landet som självständigt den 17 februari 2008.

* I september 2010 antog FN:s generalförsamling en resolution som uppmanar till dialog mellan Serbien och Kosovo.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.