Benjamin Lin, San Francisco, undersöker en 60-år gammal jacka i leopardskinn som han restaurerat. Han är en av många handlare som är frustrerade över att staden ska avgöra vad de får sälja och inte. Foto: TT

San Francisco förbjuder försäljning av päls

Uppdaterad
Publicerad

San Francisco blir den största amerikanska staden som förbjuder försäljning av päls, efter ett enhälligt beslut i den lokala politiska församlingen. Men handlare är frustrerade över att staden ska bestämma över vad de får sälja och inte.

Djurrättsorganisationen Humane Society International kallar det ”en historisk omröstning för både djur och medkännande konsumenter”, och säger att man hoppas att världen ser på.

Men de som försörjer sig på att handla med päls är besvikna på att staden får bestämma vad de får sälja och inte.

Uppskov för handlare

Försäljningsförbudet kommer att träda i kraft den första januari nästa år. De som redan handlar med päls får uppskov till januari 2020 för att kunna hinna sälja slut på sina lager.

Två mindre städer i Kalifornien, West Hollywood och Berkeley, har redan infört liknande förbud.

Två av de stora italienska modehusen, Versace och Furla, har nyligen sagt att de kommer att sluta använda päls. Flera andra designers som Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren, Michael Kors och Gucci har redan slutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.