Sandtaget ligger princip mitt i den by dit Tom och hans fru Diane, flyttade för femton år sedan. Foto: Ida Linde/SVT

Sanden och gruset håller på att ta slut – men utvinningen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Vår civilisation är byggd med sand och grus. Det finns i princip allt, i betong, i glas i mobiler, i asfalt men sanden och gruset håller på att ta slut. Ändå fortsätter utvinningen.
I Illinois i USA lyfter man bort några av världens bästa åkermarker för att komma åt sanden. Det är matjordar som aldrig kan brukas igen.

– Det finns snabba möjligheter för stora vinster här, och folk hoppar på det. Människor du aldrig skulle ha förväntat dig, hoppar på bara för de stora vinstmöjligheterna, säger Nancy Loeb som är docent i juridik vi universitetet i Chicago.

Vi träffar Nancy i Chicago, men först har vi åkt ungefär två timmar med bil åt sydväst. Ut på den platta slätten i Illinois. Här ligger ett några decimeter tjockt jordlager som räknas till några av världens bästa matjordar. Men när det upptäcktes att sanden, som ligger under jorden, är perfekt för oljefracking då startade sandboomen. 2010 fanns det fem sandtag i området  idag är det fler än 130 nya bolag som ligger på för ytterligare prospektering.

– Jag tycker att de är hemska, säger Tom Skomski, en konstnär som flyttade ut hit på landet efter en massiv stroke som gjort honom delvis förlamad i ena sidan.

Igång dygnet runt

Sandtaget ligger princip mitt i den by dit Tom och hans fru Diane, flyttade för femton år sedan.

– De kommer hit, fortsätter Tom, är igång 24 timmar om dygnet. Med stora strålkastare och lastbilstrafik som dundrar förbi hela tiden. Och så sanden som blåser runt överallt.

Förstörda matjordar

Tillbaka i Chicago träffar vi så Nancy Loeb. Hennes avdelning på universitetet i Chicago, driver gratis fall för människor de anser blivit felbehandlade. Just nu är det ett fall med ett antal bönder i området som försöker stoppa ännu en sandutvinning.

– Det är inte vettigt, säger Nancy Loeb, att dra upp några av de bästa matjordarna i världen, för att öppna upp nya sandtag. De kommer att ge arbete i högst 30 år medan jorden aldrig mer kommer att kunna brukas igen.

Se Korrespondenterna i SVT Play: ”Det nya guldet”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer