Peking ligger insvept i gult damm från en sandstorm i Gobiöknen. Foto: Reuters

Sandstorm sveper in Peking i gult damm

Publicerad

Ett tjockt lager gult damm har lagt sig över Kinas huvudstad Peking.

Det är sand från Gobiöknen som har svept in och luftföroreningarna har nått alarmerande nivåer.

– Det ser ut som jordens undergång, säger Floria Zou, Pekingbo.

På måndagsmorgonen, lokal tid, uppmättes ett PM10-värde på 8 000 mikrogram per kubikmeter i vissa distrikt.

PM10 anger halten luftföroreningar i form av mycket små partiklar som vid inandning är hälsovådliga. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att den genomsnittliga dagliga PM10-halten är på högst 50 mikrogram per kubikmeter.

Halten av PM 2,5, den partikelstorlek som bedöms som mest hälsovådlig, var på måndagsmorgonen över 300 mikrogram per kubikmeter. Kinas snitt är i vanliga fall 35 mikrogram per kubikmeter.

Kraftigaste stormen på årtionden

Enligt landets meteorologiska myndighet är det den kraftigaste sandstormen på flera årtionden och varningar har utlysts från Inre Mongoliet till provinserna Gansu, Shanxi och Hebei, som omger Peking. Flera flyg har behövts ställas in på grund sandstormen och luftkvaliteten har uppmätts

Även Mongoliet har drabbats av sandstormen och minst 341 personer har rapporterats saknade, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Sandstormarna väntas vända söderut senare i veckan. Peking drabbas ofta av sandstormar från Gobiöknen i mars och april och man har planterat skog i ett försök att begränsa påverkan i huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.