Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffar presidentkandidaten Jussi Halla-aho för en sällsynt intervju på svenska – ett språk han tidigare kallat ”kolonialt arv”. Foto: David Westling

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho kan skrälla på valdagen

Uppdaterad
Publicerad

Han är dömd för hets mot folkgrupp – och är starkt invandringskritisk.

På söndagskvällen kan Jussi Halla-aho skrälla i det finländska presidentvalet.

Hos sina väljare har han en i det närmaste kultstatus där han går under namnet ”Mästaren”. Det märks också när han valspurtar i Helsingfors, entusiasmen och uppslutningen är stark.

I publiken hör man hur folk mumlar ”mästaren, mästaren”.

Finlands presidentval 2024

– Det är bara ett skämt, säger Oskar Viring som varit medlem i partiet i flera år.

”Svenska språket kolonialt”

Jussi Halla-aho är den finländska riksdagens talman och Sannfinländarnas tidigare partiledare.

Han har profilerat sig på invandringskritik. I sitt tal på torget framför köpcentret Kamppi i Helsingfors säger han att han är garanten för att man i Finland inte ska få samma situation som i Sverige.

Han ger väldigt sällan intervjuer på svenska, tidigare har han sagt att svenska språket i Finland är ett kolonialt arv. Nu under presidentvalskampanjen menar han att han hellre talar finska eller engelska för att han kan utrycka sig mer precist då.

När SVT, på svenska frågar, varför han ska bli nästa president svarar han:

– För att Finland behöver en realistisk president, jag har en mer realistisk syn på invandring och sådant.

Kan skrälla på söndag

Just nu leder Samlingspartiets Alexander Stubb opinionsmätningarna på 27 procent – strax före den tidigare utrikesministern och center-vänsterkandidaten, Pekka Haavisto med 23 procent. Hala-aho har seglat upp som en riktig utmanare om andraplatsen med 18 procent.

Om ingen kandidat får fler än hälften av rösterna går valet till en andra valomgång mellan de två som får flest röster. Skulle Jussi Halla-aho bli en av dem skulle det vara en skräll. Och oavsett vilken av toppkandidaterna han i så fall skulle ställas mot så skulle han förlora, det visar flera opinionsmätningar. Men för hans väldigt trogna anhängare är han redan en vinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlands presidentval 2024

Mer i ämnet