Säpo har börjat träna partierna i IT-säkerhet inför nästa års val. Foto: TT

Säpo IT-utbildar partier – för att undvika hackerattacker

Uppdaterad
Publicerad

I ljuset av flera dokumenterade hackerattacker som riktats mot politiska partier i samband med val, får nu även svenska partier lära sig av Säkerhetspolisen hur de skyddar sig från hackare, skriver Dagens Nyheter. Risken ses nämligen som hög att attacker kan inträffa även här.

Stegen mot att utforma utbildningen ska ha tagits redan förra året, och nu är träningen i full gång, skriver DN. För trots att valrörelsen befinner sig mer än ett år bort, anser Säpo att det är hög tid för partierna att lära sig om IT-skydd redan nu.

– Det kan tyckas vara tidigt, men internationella erfarenheter visar att angrepp mot politiska partier i samband med valrörelser har skett lång tid i förväg, säger Fredrik Agemark som är chef för säkerhetsskyddsenheten hos Säkerhetspolisen.

LÄS MER: USA: Ryska hackare kan ha angripit 21 av 52 delstater under valet

Oro efter flera fall utomlands

Frågan om hackerattacker mot politiska partier står högt på agendan sedan flera dokumenterade fall av IT-intrång har uppdagats i utländska valrörelser. Både i den amerikanska presidentvalskampanjen och inför årets val i Frankrike misstänks valpåverkan ha skett från ryskt håll.

Med träning ska nu svenska partier bättre kunna möta hoten om valpåverkan, säger Fredrik Agemark.

– Det handlar om att de ska vara robusta mot påverkansoperationer, varifrån de än kan komma. IT-system är en viktig del i det.

Alla riksdagens partier omfattas av träningen.

LÄS MER: Brittiska parlamentet utsatt för cyberattack

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer