Säpo om hotbilden mot Sverige: ”Aktiviteten har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Anna Sjöberg, Säkerhetspolisens operativa chef, har hotbilden mot Sverige ökat den senaste tiden med anledning av Rysslands invasion i Ukraina.

– Vi har påtalat ett breddat och fördjupat hot från främmande makt, däribland Ryssland men också Kina och Iran. Det har vi ju påtalat under en längre tid men vi har sett att den säkerhetshotande aktiviteten har ökat mot Sverige och svenska intressen, säger hon i Morgonstudion.

Anna Sjöberg uppger att uppmärksamheten från Säpos sida skärpts givet det säkerhetspolitiska läget i Europa.

Hoten mot Sverige handlar främst om informationsinhämtning, cyberangrepp, att sprida desinformation eller att jobba med olika typer av utpressning, förklarar hon.

– Det handlar om att främmande makt, däribland Ryssland, vill gynna sina egna strategiska intressen och påverka ställningstaganden. Däribland Natofrågan, säger Anna Sjöberg.

– Vi pekar ut de här tre länderna som allvarliga hot Sveriges säkerhet. Det har spetsats till. Det vi kan se genom senaste tidens händelser är att det finns ett ökat risktagande hos främmande makt, däribland Ryssland, där man går ganska långt. I det här fallet ser vi att Ryssland även använder militära maktmedel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.