”Brittisk media ser det här som ett bombnedslag”, säger frilansjournalisten Jonas Sverin i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Sårade känslor och ”megxit” i brittisk press efter prinsparets besked

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationerna i Storbritannien är i full gång efter beskedet om att prins Harry och Meghan Markle backar från sina uppdrag. Brittisk press rapporterar om sårade känslor hos kungafamiljen och ordet ”megxit” har lanserats, berättar frilansjournalisten Jonas Sverin som är på plats i London.

”Vi kommer att ta ett steg tillbaka som ”seniora” medlemmar av kungafamiljen och arbeta för att bli ekonomiskt oberoende”, skrev prinsparet i ett uttalande på onsdagen.

– Det är väldigt anmärkningsvärt – framför allt sättet de meddelar det på, säger Jonas Sverin, frilansjournalist i London, som brukar rapportera för SVT Nyheter. Han syftar på att beskedet publicerades på parets gemensamma Instagram-konto.

Jonas Sverin, frilansjournalist i London. Arkivbild. Foto: SVT

Buckingham palace svarade senare:

”Vi förstår deras önskan att välja en annan väg, men det här är komplicerade frågor som kommer att ta tid att hantera”.

Källor till BBC: En överraskning för kungafamiljen

Spekulationerna i brittisk press lät inte vänta på sig kring huruvida beslutet verkligen var förankrat med resten av kungahuset. Det rapporterar bland andra The Guardian och The Telegraph.

Enligt källor till BBC kom prinsparets besked som en överraskning för kungafamiljen. Jonas Sverin berättar om tongångarna i brittisk media:

– De beskriver reaktionerna i kungafamiljen, att drottningen känner sig sårad och sviken.

John Loughery, som säger sig vara ”superrojalist”, fångades på bild utanför Buckingham palace på torsdagen. Foto: TOLGA AKMEN/AFP/TT

”De kungliga plikterna fortsätter bara”

På torsdagen pryder ordet ”megxit” brittiska The Suns förstasida – Jonas Sverin hävdar att det syftar på att Markle tidigare sagt att hon vill dra sig tillbaka från det kungliga rampljuset.

Men vad det innebär i praktiken att ”ta ett steg tillbaka” är än så länge lite oklart, menar Jonas Sverin. Amerikanska CNN har gjort en lång lista med frågor – och en del svar – i väntan på tydliga besked.

– Kungligheternas motto är ju: ”Never complain, never explain”, utåt sett. I dag fyller Kate Middleton år, så nu har de bombarderat sociala medier med gratulationer. De ignorerar helt nyheten med prins Harry och Meghan, officiellt sett. Det fortsätter bara, de kungliga plikterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.