Foto: TT

Åtal väcks mot Sarkozy

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy misstänks ha finansierat sin valkampanj med hjälp av pengar från Libyens forne diktator Kadaffi. Nu väcks åtal mot den tidigare franska presidenten.

Sarkozy åtalas för mutbrott, olaglig finansiering av val och häleri. Han misstänks ha tagit emot flera miljoner euro från Libyens forne ledare Muammar Kadaffi för att finansiera sin valkampanj 2007.

En av Kadaffis tidigare underrättelsechefer har sagt i ett förhör att han övervakat överföringen av fem miljoner euro (motsvarande cirka 50 miljoner kronor) till Sarkozys valkampanj. Det är dubbelt så mycket pengar som var tillåtet vid tillfället.

År 2007 var det enligt lag tillåtet för enskilda presidentvalskampanjer i Frankrike att ta emot max 21 miljoner euro.

Förhörts i två dagar

Flera före detta libyska statstjänstemän har de senaste åren bekräftat att det förekommit illegala transaktioner till Sarkozy-kampanjen. Samtidigt har andra libyska dignitärer dementerat uppgifterna, sammanfattar bland annat tidningen Le Figaro.

För att försöka bringa klarhet i vad som hänt inleddes en utredning i fallet Sarkozy 2013, men det är först nu som åtal väcks. I två dagar har den förre presidenten suttit i förhör förhör hos antikorruptionspolisen i Nanterre, utanför Paris.

Sarkozy nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.