Satellitbild: Rysk konvoj 64 kilometer lång

Uppdaterad
Publicerad

Nya satellitbilder visar att den ryska militärkonvoj som uppges vara på väg mot Kiev nått stadens utkanter och att den är betydligt längre än vad som tidigare rapporterats.

– Den rör sig sakta men säkert söderut mot Kiev. Frågan är vad som kommer att hända, säger SVT:s utrikesreporter.

Tidigare sades konvojen vara 27 kilometer lång, men enligt Maxar Technologies som har analyserat nya bilder, är konvojen 64 kilometer lång, rapporterar internationella medier.

Konvojen ska befinna sig knappt 30 kilometer från Kievs centrum.

– Den rör sig sakta men säkert söderut mot Kiev. Frågan är vad som kommer att hända: Om det är något slags total attack mot Kiev eller om det handlar om att sprida ut sig och stänga in staden, säger SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj begär ett globalt förbud mot ryska flygplan och fartyg.

– Ondskan, beväpnad med missiler, bomber och artilleri, måste stoppas omedelbart, förstöras ekonomiskt. För att visa att mänskligheten kan försvara sig är det nödvändigt att överväga en fullständig stängning av himlen för ryska missiler, flygplan, helikoptrar, säger han i ett tal publicerat på Facebook.

Större delen av Europa liksom Kanada har redan stängt sitt luftrum för ryska plan.

– En stat som begår brott mot civila kan inte vara medlem i FN:s säkerhetsråd. För en sådan stat måste infarten till alla hamnar, kanaler, flygplatser i världen stängas. En sådan stat borde inte få hundratals miljarder för energiexport. Att köpa ryska varor nu är att betala för att döda människor, säger Zelenskyj enligt CNN.

Den ryska konvojen är över sex mil lång, enligt nya satellitbilder. Foto: Maxar/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.