Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyktingläger eller lastbilsparkering? Se de senaste satellitbilderna från Egypten som visar nybyggda murar och förberedelser på det 16 kvadratkilometer stora området vid gränsen till Gaza. Foto: SVT/Maxar

Satellitbilder visar jättebygge i Egypten – tros vara flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder visar hur Egypten fortsätter att bygga murar kring ett område precis vid gränsen till Rafah i Gaza. Bygget väcker spekulationer om ett framtida flyktingläger för palestinier – något som tillbakavisas av Egypten.

– Egypten vill inte uppfattas som att man uppmuntrar Israel till en invasion av Rafah, säger Mellanösternexperten Linda El-Naggar.

I början av februari fanns det mest öken i det utpekade egyptiska landområdet. Därefter visar satellitbilder markarbeten på ett 16 kvadratkilometer stort område och nybyggda murar.

Enligt den egyptiska staten handlar bygget inte om förberedelser för evakuering av palestinier och den lokala myndigheten för norra Sinaihalvön skriver att platsen ska bli ett logistiskt centrum för hjälpsändningar.

Krig mellan Israel och Hamas

”Förberedelse inför massflykt”

Londonbaserade människorättsorganisationen Sinai Foundation, som publicerat en rapport och bilder från platsen, anser dock att ökenbygget är en förberedelse av mottagande av palestinska flyktingar.

Wall Street Journal, som var först med att skriva om bygget, hänvisar bland annat till myndighetskällor som säger att ett stort antal tält har transporterats till platsen.

Också områdets omfattning och det faktum att hjälporganisationer inte involverats, pekas ut som tecken på att platsen inte är tänkt för koordinering av hjälpsändningar, enligt personer som BBC talat med.

Flyktingläger möjlig ”plan C”

Linda El-Naggar är associerad analytiker vid UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram. Hon tolkar Egyptens ökenbygge som en förberedelse inför ett värsta scenario – en israelisk invasion av Rafah.

– Egypten vill ha vapenvila. Är det flyktingläger så är det inte en plan A eller B, snarare C.

Sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade i oktober har Egypten endast öppnat sin gräns för ett litet antal människor från Gaza, till exempel palestinier med amerikanskt medborgarskap.

– Egypten anser att en flyktingström skulle försvåra möjligheterna för palestinsk stat, säger El-Naggar och fortsätter:

– Dessutom vill man inte ha ännu ett eventuellt säkerhetsproblem på halsen. Även om Egypten sympatiserar med palestinierna är man rädda för att få in radikaliserade palestinier kopplade till Hamas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet