Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kartan och satellitbilderna i klippet. Foto: Maxar Technologies

Satellitbilder visar norra Gaza före och efter israeliska flyganfallen

Uppdaterad
Publicerad

Hus jämnade med marken, lägenhetskomplex kluvna itu och hela områden täckta av damm. Nya satellitbilder från Maxar Technologies visar förödelsen i norra Gaza efter de israeliska flyganfallen.

Den israeliska beskjutningen inleddes efter terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober då de dödade 1 400 personer och tog mer än 200 israeler som gisslan.

Ifrågasatta dödssiffror

Enligt Gazas hälsoministerium har fler än 7 000 palestinier dödats i de israeliska attackerna. Siffran har ifrågasatts eftersom Hamas styr hälsoministeriet och oberoende aktörer inte har möjlighet att verifiera den.

Krig mellan Israel och Hamas

Världshälsoorganisationen, WHO, har själva publicerat siffrorna och pekar på att de i alla konflikter är beroende av lokala myndigheter för statistik.

Uppgifter: 42 procent av husen obeboeliga

Israel menar att de inte riktar in sig på civila mål, utan anklagar Hamas för att avsiktligt verka i närheten av civila och använda dem som mänskliga sköldar.

Minst 42 procent av alla bostäder i Gaza har blivit obeboeliga till följd av flyganfallen, uppger FN:s organ för humanitär hjälp, OCHA. Även de siffrorna kommer från ett ministerium kopplat till Hamas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet