Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se satellitbilderna från Gaza – före och efter 7 oktober Foto: Reuters

Satellitbilder visar omfattningen av förstörelsen i Gaza

Publicerad

Mer än hälften av Gazas byggnader har skadats eller förstörts sedan Israel inledde sin krigföring mot remsan i oktober i fjol. Det visar en analys av satellitdata som BBC har tagit del av.

Analysen, som genomförts av Corey Scher från City University of New York och Jamon Van Den Hoek från Oregon State University, visar att mellan 144 000 och 175 000 byggnader på Gazaremsan har skadats eller förstörts sedan Israel inledde sin krigföring i oktober i fjol. Det är mellan 50 och 61 procent av Gazas byggnader.

Mer än 27 000 palestinier har dött sedan kriget bröt ut, enligt hälsomyndigheten i Hamasstyrda Gaza.

Omkring 1,7 miljoner människor på flykt

Omkring 1,7 miljoner människor – cirka 75 procent av Gazas befolkning – är på flykt, uppskattar FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar Unrwa enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA.

Israel har upprepade gånger uppmanat Gazaborna att ta sig söderut för sin egen säkerhet. De intensiva striderna runt Khan Yunis gör att tusentals människor flyr till den sydliga staden Rafah. Mer än hälften av Gazas invånare har tagit sin tillflykt till staden och många bor i provisoriska tält, rapporterar Reuters.

Satellitbilder visar skadorna på olika områden i Gaza, se dem i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.