Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se satellitbilderna från kyrkogården. Över 4 600 gravar ska ha grävts sedan kriget började. Foto: Maxar Technologies/Reuters

Satellitbilderna visar: Många nya gravar i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals gravar har grävts sedan Ryssland invaderade Ukraina. En analys av satellitbilder som tagits av företaget Maxar på uppdrag av BBC visar att gravarna på en kyrkogård utanför Mariupol vuxit stadigt i omfång sedan krigets inledning.

Tusentals gravar har grävts sedan Ryssland invaderade Ukraina. Satellitbilder av kyrkogården Staryj Krym visar att gravarna stadigt vuxit i omfång sedan krigets inledning.

Området som analyserats – nordväst om Mariupol – består av tre stora ytor med gravar som enligt ukrainska tjänstemän och vittnen rymmer tusentals kroppar.

Stad i ruiner

Mariupol ligger nära den ryska gränsen och var ett av Rysslands första strategiska mål vid invasionen. Från krigets start den 24 februari bombades staden nästintill oupphörligt från luften och attackerades parallellt av ryska markstyrkor.

När Mariupol i maj till slut föll i ryssarnas händer hade tusentals civila dött och stora delar av staden låg i ruiner.

Enligt satellitbildsanalysen som publicerats av BBC har över 4 600 gravar grävts vid Staryj Krym sedan den 24 februari. 1500 av dem har tillkommit efter sommaren. Det är dock oklart hur många som faktiskt begravts på platsen.

Kroppar låg utomhus

Ögonvittnen i Mariupol säger till BBC att de har sett hur ryska myndigheter lyft lik från raserade bostäder och kört iväg dem för att begravas. Andra berättar hur de i jakt på sina nära och kära besökt bårhus i staden där oidentifierade kroppar låg på hög utomhus utan nedkylning.

– Människor ska veta sanningen om dessa ohyggligheter så att det aldrig sker igen, säger en kvinna vid namn Tatyana till BBC.

Enligt Ukrainas regering har minst 25 000 människor fått sätta livet till under striderna i Mariupol. Mellan 5 000 och 7 000 av dem tros ha dött i bråten under sina sönderbombade hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.