Portugisen Rufino Borrego har kunnat lämna rullstolen som han i onödan suttit i under 43 år efter att som 13-åring ha fått fel diagnos. Arkivbild. Foto: TT

Satt 43 år i rullstol – i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Den i dag 61-årige portugisen Rufino Borrego diagnostiserades som 13-åring med den obotliga sjukdomen muskeldystrofi. I 43 år satt han i rullstol – men det var helt i onödan, för 2010 insåg läkarna att han egentligen har den ovanliga muskelsjukdomen myastenia, som kan behandlas med mediciner.

Bara ett år efter att läkarna satt den nya diagnosen kunde Borrego resa sig och gå själv, skriver tidningen Journal de Noticias. Han lever nu ett normalt liv, och träffar läkarna bara två gånger per år.

Borrego själv säger att myastenia var en nästan okänd sjukdom för läkarvetenskapen på 1960-talet och försäkrar att han inte hyser några som helst agg mot läkarna som ställde den första diagnosen.

– Jag vill bara göra något meningsfullt med mitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.