Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz Foto: TT

Över 90 personer avrättade i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Över 90 personer avrättades i Saudiarabien förra året. Det är fler än tidigare. Oftast handlar det om knark och mord, men även regimkritik och häxeri gav dödsstraff. Det fördöms av Amnesty.

När Amnesty nu publicerar sin årsrapport över dödsstraffet i världen och det en blandad bild som visas. Samtidigt som färre personer avrättades förra året (607) än 2013 (778), var det fler som dömdes till döden ( 2466 mot 1925).

Det kan förklaras av att Egypten och Nigeria utfärdat över 1100 dödsdomar. Amnesty påpekar dock att den generella trenden är nedåtgående. Alltfler länder avskaffar dödsstraffet. Nu är det 99 länder som inte tillämpar dödsstraff.

”Ser illa ut”

Saudiarabien däremot avrättar allt fler. Förra året var det över 90 personer mot 79 år 2012 och 2013.

– Ja, det ser illa ut och hittills i år är det ännu värre. Det är redan 50 avrättningar i Saudiarabien  på tre månader så om det fortsätter i den takten så blir det ett ännu värre år i år, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige.

Nästan hälften av fallen gällde mord eller liknande, och nästan lika många handlar om narkotikabrott. Övriga har avrättats för kidnappning, våldtäkt, tortyr.

Trolldom gav dödsstaff

En man avrättades i augusti i norra Saudiarabein för trolldom och häxeri, något som förekommit vid flera tillfällen de senaste åren enligt Amnesty.

– Problemet när det gäller trolldom och häxeri så talar man inte om vad de har gjort. Rättegången var säkert mycket bristfällig som så många andra rättegångar. Att man överhuvudtaget kan stämpla någon att hålla på med häxeri känns väldigt märkligt i den tid vi lever i.

Vad säger Amnesty om den brottsrubriceringen?

– Helt oacceptabel. Sedan vill vi inte ha dödsstraff överhuvudtaget, men det här visar ju att det finns väldigt, väldigt stora problem med rättssäkerheten.

Interaktiv karta över dödsstraffets utbredning i världen.

22 länder avrättade fångar förra året. Det är lika många som 2013. Totalt dömdes 2466 personer till dödsstraff medan 606 avrättades 2014. Flest avrättar Kina men siffran är osäker. Amnesty säger tusentals. Iran, Saudiarabien, Irak, och USA följer efter. Nordkorea ligger möjligen på på fem-i-topplistan, men information saknas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer