Saudiarabien – näst största vapenimportören

Publicerad

Saudiarabiens vapenimport ökar snabbt och kungadömet är i dag världens näst största vapenimportör. Det visar nya siffror från fredsforskningsinstitutet SIPRI.
– Kungadömet har mycket pengar, möter en stark hotbild och investerar väldigt mycket i sin militära kapacitet, säger forskaren Pieter Wezeman vid SIPRI.

Vapenförsäljningen till länderna vid Persiska viken ökade med 71 procent vid en jämförelse av tidsperioderna 2005-2009 och 2010-14, uppger SIPRI. En viktig anledning till den kraftiga tillväxten är Saudiarabiens omfattande satsning på krigsmateriel.

– Det här är ett land som sedan länge har en rivalitet med Iran, men man vill också skydda sig mot en ny arabisk vår. Hotet från terrorgrupperna är en annan faktor som gör att vapeninvesteringarna ökar, menar Pieter Wezeman.

Ökad Mellanöstern-import

Indien är fortfarande världens största vapenimportör. Den totala exporten av tyngre vapen i världen har ökat med 16 procent. Och Mellanösterns import stiger.

Saudiarabien satsar alltså stora pengar på att stärka alla delar av sitt försvar och investerar kontinuerligt i alltifrån nya högteknologiska övervakningssytem till avancerade stridsflygplan.

Svenskt stopp får små konsekvenser

Det svenska beslutet att stoppa vapenexporten till Saudiarabien har visserligen fått stor uppmärksamhet i världen, men får väldigt små konsekvenser för kungadömet. Det menar Pieter Wezeman som är en av de forskare vid fredsforskningsintitutet Sipri som granskat världens vapenhandel.

– Symboliskt har det en betydelse men även om Sverige inte säljer vapen eller militär utrustning så finns det massor av andra länder som är beredda att förse Saudiarabien med de beställningar som landet vill göra. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.