Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman vill att det internationella samfundet ska att markera mot attackerna. Foto: USA:s militär/Reuters/TT, Amr Nabil/TT

Saudiarabiens kronprins: Iran låg bakom attackerna

Uppdaterad
Publicerad
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ansluter sig till USA:s linje att Iran låg bakom attackerna på två tankerfartyg i Omanbukten.

I en intervju med tidningen al-Sharq al-Awsat säger bin Salman att Iran inte ens tog hänsyn till att Japans premiärminister Shinzo Abe var på besök i Teheran, utan samtidigt attackerade de två skeppen, ett japanskt och ett norskt.

Mohammed bin Salman råder det internationella samfundet att ”kraftfullt markera” mot attackerna. Även i maj inträffade liknande händelser ombord på fyra tankfartyg i regionen.

Suddig sekvens

Detta har väckt oro på de globala marknaderna för fossila bränslen. De inblandade skeppen i torsdags fraktade etanol och metanol, men även så mycket som en fjärdedel av all sjöburen råolja i världen passerar dessa vatten.

USA har publicerat vad man kallar bevis för iransk inblandning, i form av en videosnutt som sägs visa iranska revolutionsgardister hanterande en mina vid ett av de anfallna fartygen i torsdags. Sekvensen är dock väldigt suddig och svårtolkad.

Bittra motparter

Den norska skeppsägaren har sagt att man ännu inte kan fastslå orsaken till explosionerna ombord.

”Orsaken till explosionen är okänd, men vi har uteslutit möjligheten att den utlöstes av ett mekaniskt fel eller mänskliga faktorn”, skriver företaget Frontline i ett pressmeddelande.

Mohammed bin Salman är nära allierad med USA, medan Saudiarabien och Iran är bittra motparter om herraväldet i Mellanöstern.

– Vi vill inte ha krig, säger kronprinsen i den nya intervjun.

– Men vi tvekar inte att hantera alla eventuella hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer