Saudibloggare dömd till 600 piskrapp

Uppdaterad
Publicerad

En saudisk domstol har dömt en saudisk bloggare till 600 piskrapp och sju års fängelse för att ha ”smädat islam”, uppger Human Rights Watch.

Bloggaren Raif Badawi startade sajten Free Saudi Liberals 2008 där han ska ha uppmanat saudier att diskutera religion och dess roll i det saudiska samhället. Han har suttit fängslad sedan förra året i väntan på domstolsbeslut.

Familjen flydde till Libanon

Badawis fru och tre barn har flytt till Libanon och anser inte att de kan återvända till Saudiarabien. Hon uppgavs vara förkrossad över domen.

–Jag vet inte vad jag ska göra, sade Badawis fru till CNN. Raif har inte gjort något fel.

Kritiseras i hårda ordalag

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har kritiserat beslutet i hårda ordalag.

–Den här otroligt hårda domen för en fredlig bloggare visar vilket skämt Saudiarabiens påståenden om att de stödjer mänskliga rättigheter och religiös dialog är, sade Nadim Houry på HRW. En man som bara ville diskutera religion möter nu 600 piskrapp och sju års fängelse.

Dömer reformivrare

Redan förra året försökte HRW få Raif frigiven, i samband med att två av landets mest kända reformbloggare dömdes till tio års fängelse vardera.

Diktaturen i Saudiarabien är ett av få länder i världen som fortfarande har dödsstraff på straffskalan för homosexualitet.

Enligt uppgifter från HRW kan Saudiarabien komma att blocka olika kommunikationstjänster som Skype, Twitter, Viber, Whatsapp med fler inom kort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.