default_caption

Saudipräst: ”Kvinnor som kör bil blir sterila”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som kör bil förstör sin äggproduktion. Ja, det hävdar en av Saudiarabiens mest inflytelserika präster. Uttalandet kommer inför en nationell protest mot förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

Bilkörning skadar kvinnors äggstockar och riskerar att göra dem sterila. Det slår Sheikh Saleh al-Lohaidan, en av Saudiarabiens mest respekterade imamer, fast. el-Laihadan, som är en av 21 medlemmar av det islamska vishetsrådet, kan utfärda religiösa påbud, så kallade fatwas och fungerar som rådgivare åt balnd den sauidska regeringen.

Väntad protest

el-Laihdan uttalande publicerades i fredags på websidan sanq.org.där han säger:

”Om en kvinna kör bil utan att det är absolut nödvändigt har medicinska studier visat att det har negativa fysiologiska effekter på äggproduktionen eftersom körställningen pressar bäckenet uppåt,” säger el-Lohaidan.

Kvinnor bakom ratten stoppas

Uttalandet har mötts av stora protester och diskuteras flitigt på sociala medier över hela världen.

Saudiska kvinnor i och utanför landet kommer att demonstrera mot körförbudet genom att köra bil över hela landet den 26 oktober. Rent formellt finns inget förbud för kvinnor att köra bil, men de saudiska myndigheterna utfärdar inga körkort till kvinnor. Och om en polis ser en kvinna bakom ratten stoppas hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer