Saudisk försvarsdelegation väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som förra året exporterade Sverige vapen till Saudiarabien, en starkt odemokratisk stat, och just nu är saudier på besök i landet. Detta har fått Svenska Fredsoch skiljedomsföreningen att reagera starkt.

Ett kontrakt på pansarvärnsrobotar från Saab Bofors skrevs 2005 som levererades 2010. Den här veckan är en delegation från den Saudiska marinen på besök i Sverige. På programmet står besök på örlogsbasen i Karlskrona, på Muskö i Stockholm och på försvarsindustrin hos Saab i Järfälla. Dessutom visar Kockums och stridsvagnstillverkaren Hägglunds upp sina produkter.

Saudierna sägs vara särskilt intresserade av övervakningssystem till havs. Och initiativtagare till besöket är den nya Försvarsexportmyndigheten.

-Vi har samarbetsavtal med ett trettiotal länder. Vi besöker dem och de besöker oss, säger Sofia Karlberg, informationschef på Försvarsexportmyndigheten.

Kommer Saudiarabien köpa vapen av Sverige?

-Det vet vi inte. Det beslutar inte vi, säger Sofia Karlberg.

”Otroligt allvarligt”

Under den arabiska våren hjälpte militär från Saudiarabien till att slå ner det folkliga upproret i Bahrain. Nu har både samarbetsavtalet med Saudiarabien och det pågående militära besöket fått Svenska Freds- och skiljedomsföreningen att reagera starkt.

-Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer. Det är otroligt allvarligt att Sverige beväpnar en sådan regim, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

Idag gick hon in på Saab Technologies i Järfälla, där den saudiska delegationen var på besök, och överlämnade ett protestbrev.

-Det är ett symboliskt dokument där vi ”ställt in” det samarbetsavtal som finns med Saudiarabien, säger Anna Ek.

Undantag från förbudet

Svensk lag förbjuder vapenexport, men det kan göras undantag från förbudet om det inte strider mot svensk utrikespolitik. Det är Inspektionen för särskilda produkter som ger tillstånd, med stöd av Exportkontrollrådet. Det är ett sådant tillstånd som i dagsläget gör vapenexport till Saudiarabien möjligt.

I riksdagen i maj i år enades riksdagens utrikesutskott om att skärpa lagstiftningen för export av vapen till ickedemokratiska stater.

-Vi väntar på utredning av detta, säger Sofia Karlberg på Försvarsexportmyndigheten.

Jenny Svensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.