Bara en halv procent av den svenska importen av råolja kommer från Saudiarabien. 30 procent av oljan kommer från Ryssland. Foto: TT/Thomas Johansson

Saudiska oljeattacken kan ge positiv effekt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot de saudiska oljeanläggningarna kan på sikt öka efterfrågan på oljeprodukter från Europa. Bara en halv procent av den råolja som Sverige importerar kommer från Saudiarabien. Ryssland är vår dominerande leverantör av råolja,

På 1970-talet var det vanligast att olja som importerades till Sverige kom från Mellanöstern. De senaste tio åren har Ryssland blivit den dominerande exportören av råolja till Sverige, och står för över trettio procent av vår import.

Ryssland står för omkring 30 procent av den råolja som importeras till Sverige. Bara en halv procent kommer från Saudiarabien. Foto: SVT Design

Norge och Nigeria svarar för omkring 20 procent av den svenska importen vardera. Storbritannien har seglat om Danmark, som har halverat sin export till Sverige de senaste fem åren och bara står för cirka 3 procent av leveranserna av råolja till vårt land.

”Oro på marknaden”

Saudiarabien, Egypten och Irak står för mindre än en procent vardera av den svenska råoljeimporten.

– Det råder oro på marknaden eftersom vi ännu inte vet omfattningen av händelserna i Saudiarabien. Där har även en processanläggning slagits ut, vilket gör att länder i Asien börjar leta efter oljeprodukter på den europeiska marknaden, säger Johan Andersson, vd på branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet. 

”Kan ge positiv effekt”

I Sverige finns flera raffinaderier som sammantaget framställer och säljer mer oljeprodukter som bensin och diesel från råolja, än vad vi importerar.

– Attackerna mot saudiska anläggningar är inga positiva händelser men det kan få en positiv ekonomisk effekt om man får en ökad efterfrågan på svenska oljeprodukter. Faran för fler militära angrepp i området kan öka viljan att betala mer, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.

Den saudiska oljeattacken kan ge ökad efterfrågan av svenska oljeprodukter, anser energianalytikern Thina Saltvedt. Foto: Privat

Men på det största svenska raffinaderiet, Preem, har man ännu inte märkt av någon positiv effekt.

– Än så länge finns tillräckliga oljelager. Det behövs en långvarig period av betydande nedgång i oljeproduktionen för att vi ska märka någon skillnad i efterfrågan på våra produkter, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.