Mohammed bin Salman i februari 2021. Foto: Amr Nabil/AP

Kronprinsen väntas pekas ut i rapport om Kashoggimordet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väntas en amerikansk rapport offentliggöras där den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman tros pekas ut som personligt ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Kashoggi.

Samtidigt visar dokument som CNN har tagit del av att torpederna som dödade Kashoggi färdats i flygplan tillhörande ett bolag som kronprinsen har kontroll över.

Jamal Kashoggi försvann spårlöst efter ett besök på Saudiarabiens konsulat den andra oktober 2018. Den 19:e oktober medgav Saudiarabien, efter att ha kommit med flera olika förklaringar, att Kashoggi hade dött inne på konsulatet men uppgav att han hade avlidit till följd av ett våldsamt slagsmål. Sedan dess har Kashoggis kropp fortfarande inte återfunnits. Enligt turkiska utredare mördades och styckades han i konsulatsbyggnaden.

”Parodi på rättvisa”

2019 dömdes åtta personer i en saudisk domstol för delaktighet i mordet – vilket har kallats för en ”parodi på rättvisa” av en FN-utredare. I den amerikanska rapport som väntas offentliggöras på torsdagen så tros kronprins Mohammed bin Salman, Saudiarabiens inofficiella ledare, pekas ut som ansvarig för mordet.

Samtidigt så visar dokument som CNN har tagit del av att två privatflygplan som ska ha använts av personerna som utförde mordet på Kashoggi tillhör bolaget Sky Prime Aviation som knappt ett år innan mordet övertogs av Saudiarabiens statliga förmögenhetsfond som kronprinsen kontrollerar.

Advokaten: ”Viktiga bevis”

Advokaten Faisal Gill, som företräder Jamal Kashoggis fästmö, säger att dokumenten som rör flygbolaget är viktiga bevis.

– Mohammed bin Salman ville använda sig av ett företag och en fond som han själv kontrollerar i hopp om att det inte skulle komma ut, säger Gill, och fortsätter:

– Det är enligt mig inte bara en direkt koppling till att han ligger bakom mordet men visar också att han har försökt dölja det genom att använda sig av ett flygbolag som han har full kontroll över.

Mohammed bin Salman nekar till anklagelserna men säger att han som ledare för Saudiarabien bär ett ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer