Schakalen inför rätta igen

Uppdaterad
Publicerad

En av världens mest kända terrorister står återigen inför rätta. Ilich Ramirez Sánchez, alias Carlos Schakalen, är redan dömd till livstid men anklagas för ytterligare fyra blodiga bombdåd.

Ledigt klädd i jeans och blå jacka verkade 62-åringen avslappnad när rättegången inleddes på måndagen. Den numera grånade och kulmagade forna terroristledaren vinkade och höll upp en knuten näve åt en grupp anhängare som samlats vid domstolen.

-Jag är en professionell revolutionär, förklarade han senare för de sju domarna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Massmördare

I en intervju med den venezuelanska tidningen El Nacional skryter Carlos med att han lett över 100 attacker som dödat mellan 1 500 och 2 000 människor. Han påstår dock att relativt få var civila.

-Jag räknade ut att de var färre än 10 procent. Så det var inte fler än 200 civila offer, säger han till tidningen.

Han nekar dock till att ha legat bakom de fyra bombdåd som han nu anklagas för. Det handlar om två bomber ombord på tåg, en på en tågstation och en bilbomb mot en tidningsredaktion, som utfördes 1982-1983. Sammanlagt dödades elva personer och omkring 150 skadades. Enligt åklagarna var dåden en del av Carlos privata krig mot den franska staten för att få två fängslade medbrottslingar frigivna.

Roman-namn

Carlos blev världskänd genom den spektakulära aktionen mot Opec-mötet i Wien 1975. Hans grupp bröt sig in på mötet, dödade tre personer och tog 40 personer gisslan. Han övertalade sedan österrikiska myndigheter att förse honom med ett flygplan som tog gruppen och gisslan till Algeriet.

Efter det blev Carlos närmast en legosoldat, som tog betalt för att organisera och utföra terrordåd.

Namnet Schakalen fick han efter det att Frederick Forsyths roman med samma namn ska ha hittats på ett hotellrum där han bott.

Rättegången pågår till den 16 december.

TT

Fakta schakalen

• Ilich Ramirez Sanchez föddes i Venezuela 1949.

• Under 1970-talet var han medlem i palestinska PFLP och utförde en rad attentat mot israeliska intressen i Paris och London.

• ”Genombrottet” kom 1975 då han tog en grupp Opec-ministrar gisslan vid en konferens i Wien.

• Sin sista tid i frihet levde ”mannen med 100 pass och 52 alias” på flykt i Sudan, där han greps av fransk säkerhetspolis 1994.

• Han dömdes 1997 till livstids fängelse för mord på tre personer.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.