Foto: Iman Tahbaz/SVT

Schwarzenegger: ”Agera nu, inte 2050”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och den tidigare guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger, är på plats här på klimatmötet i Paris. För honom är klimatfrågan den viktigaste i världen just nu. Och det enda han vill prata om. SVT Nyheter fick en exklusiv intervju med honom.

Han kommer med kanske det största entouraget här på COP21. Fast besluten att sprida sitt engagemang i klimatfrågan – att vi ska agera nu på regional och loka nivå och inte fokusera så mycket på 2050, som han uttrycker det.

– Som tidigare guvernör i Kalifornien vet jag att det går att påverka mycket här och nu och på lokal nivå. Vi behöver inte vänta på att regeringar och myndigheter ska agera. Vi kan ta stora steg framåt på egen hand, säger Arnold Schwarzenegger till SVT Nyheter.

#vårtklimat

”Vi ska inte vänta på dem”

Han tar, så klart, Kalifornien som exempel, där han drivit 40 procent förnybart och där de byggt en av världens största solcellsparker.

– Och vi har satt som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 25 procent till 2020 och 85 procent till 2050. Så vi är långt före den amerikanska regeringen! Min poäng är att vi inte ska vänta på dem. Det är det budskapet jag vill sprida över världen, säger Schwarzenegger.

Hälsan väckarklocka

Jag frågar vad som var hans ”wake upp call” i klimatfrågan.

– För mig var det hälsan. Jag tänker att när man hör att sju miljoner människor dör av luftföroreningar varje år. Eller 19.000 om dagen – det är ett riktigt ”wake up call” för mig. Det är vår skyldighet att skapa en hälsosam miljö och värld så att människor inte dör i förtid av cancer och hjärtproblem, säger Schwarzenegger.

Under sin dagar här i Paris har han mött flera av världens ledare och ministrar och fört ett aktivt lobbyarbete. Hela tiden med klimatfokus, hans PR-manager säger till mig innan intervjun att han absolut inte vill hör ett ord om någon terminator eller så. Här är han för att prata om det han tycker är världens viktigaste fråga just nu, klimatet.

”Peka inte finger på varandra”

Så vad tror han, kommer det bli något avtal i Paris?

– Det är klart att det blir komplicerat när man har nästan 200 länder här som ska enas. Jag tycker det är en positiv atmosfär och jag tror de kommer nå ett avtal. Men frågan är om det kommer bli en ”rak tia”, det tvivlar jag på. Men jag tror att det blir ett avtal som för agendan framåt och som man sen får fortsätta bygga på.

– Det viktigaste nu när rika och fattiga möts, man ska inte peka finger åt någon. Utan samarbeta på alla nivåer, avslutar Schwarzenegger och går iväg med sitt entourage på säkert 50 personer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet